E-Bülten Kayıt

Gelişmelerden haberdar olabilmek için mail bültenimize kaydolabilirsiniz.

Yaşlılık Lekesi Nedir?

makale yaşlılık lekesi nedir

Yaşlılık lekeleri 40 – 50 yaş aralığında görülmeye başlayan derinin renk bozukluğu hastalığıdır. Genellikle yüz bölgesinde görülen bu tip lekeler aynı zamanda, sırt, el üstü ve kollarda da görülebilmektedir. Açık ya da koyu kahverengi görünümünde olan yaşlılık lekeleri, üzeri pürtüklüdür ve değişik boyutlarda olabilmektedirler.

Cilt uzmanlarının yaptığı araştırmalara göre 40 yaşının üzerinde olan her 3 kadından birinin cildinde kahverengi lekeler görülmektedir. 50 yaşının üzerindeki kadınlarda ise bu oran %90’lara kadar ulaşmaktadır. Yaşlılıkla birlikte cilt lekelerinin sayısı arttığı gibi boyutu da büyümektedir.

Yaşlılık Lekeleri Neden Oluşur?

Yaşlılık Lekesi Nedir?

Yaşlılık lekelerinin oluşmasındaki en önemli etken güneştir. Güneşe bağlı oluşan yaşlılık lekeleri “solar lentigo” diye adlandırılır. Erken yaşlardan beri güneş ışıklarına normalden fazla maruz kalan kişilerde, bu tip lekelenmelerin daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Ultraviyole ışıklar, cilt üzerinde serbest radikaller oluşmasına neden olmaktadır. Oluşan serbest radikaller, cildin üst tabakasında pigmentlerin bir araya gelerek toplanmasına ve kahverengi görünümlü lekeler oluşmasına sebep olmaktadır.

Yaşlılık lekelerinin sık görülme nedenlerinden biri de genetik yatkınlıktır. Aile bireyleri arasında yoğun olarak yaşlılık lekesi görülen bireylerde, ilerleyen yaşlarda bu tip lekelerin görülme olasılığı oldukça yüksektir.

Yaşlılık Lekeleri Tehlikeli Midir?

Lentigolar genellikle kanser riski taşımaz ancak bazı durumlarda, bu lekeler pul pul ince bir tabaka ile kaplanabilirler ve keratoza dönüşebilirler. Keratozlar cilt kanseri riski taşırlar. Bu tür bir durumla karşılaşıldığında, mutlaka bir dermatoloğa başvurulmalıdır.

Yaşlılık Lekeleri Nasıl Tedavi Edilir?

Yaşlılık lekelerinin en önemli nedeni, güneşin zararlı ultraviyole ışınları olduğu için, güneşe karşı koruyucu önlemler almak gerekir. Yüksek koruma faktörlü güneş koruyucular kullanmak, güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarıda bulunmamak, güneş ışıklarına direk maruz kalmamak leke oluşumuna karşı alınacak tedbirlerdendir.

Yaşlılık lekelerini ciltten uzaklaştırmanın çeşitli yöntemleri mevcuttur. Leke tedavisinde kullanılan fiziksel ve kimyasal yöntemlerle lekeleri azaltmak ya da ortadan kaldırmak mümkün olabilmektedir. Bu alanda kullanılan en yaygın tedavi yöntemleri, kahverengi lekelere karşı lokal kimyasal tedavi, depigmentasyona yol açan peeling ve lazer tedavisi, kryoterapi, ve mikrodermabrazyondur.

Yaşlılık lekelerinin tedavisinde her zaman medikal işlemler uygulanmaz. Kimi durumlarda yaşlılık lekelerine spesifik içerik taşıyan leke ürünleri kullanılarak, lekelenmeye sebebiyet veren melonositler baskılanır, böylece cilt üzerinde homojen bir görünüm sağlanır.